top of page

BURNING MAN

AUTENTISK, ORIGINAL OG RELEVANT

- et forbillede for strategisk udvikling af festivaler og begivenheder i Danmark

 

Alle gængse forestillinger om, hvad en festival er – og kan være – udvides og forstørres, når man deltager på Burning Man i Nevadas ørken, USA. Den er mere end en festival. Den er autentisk, original og relevant. Tre begreber som også er omdrejningspunkt for, hvordan Tegnestuen arbejder strategisk med udvikling af festivaler og begivenheder i dag.

 

Autentisk: Når begivenhedens univers skaber et fristed – et modstykke til dagligdagen – og er med til at frisætte publikum.
 

Original: Når begivenheden bygger på en stærk grundidé og mindre på at være ’lidt for enhver smag’.

Relevant: Når begivenheden tør have meninger og holdninger til samtid og fremtid – og animerer til at engagere – både lokalområde, frivillige og gæster.
 

Ankomsten

Festivalen omslutter og opsluger en. Bogstavligt talt fordi den ligger i en sandørken. Men også mentalt fordi indtrykkene vælter dig omkuld og gør, at du bliver ’revet’ med.

Velkomsten

Som ny festivalgæst slår man på en kæmpe stor jernklokke. Således har man meldt sin ankomst og er nu et fuldgyldigt medlem af det store fællesskab.

 

Festivalbyen

Festivalbyen hedder Black Rock City. Den er bygget op efter et fuldkommen geometrisk system, der gør det let at finde sin lejr, selv i den sorteste nat. Lejre med campere, små og store telte, mange med særlig udsmykning, andre med forskellige overdækninger til at give skygge.

 

Påklædning, installationer og festen

Enten har man kostume på eller slet ingenting. Stort set. Fælles er at alle går rundt til forundring og beundring. Kæmpe installationer bliver bygget op. Biler er lavet om til kørende skulpturer. Cykler er bygget om eller udsmykket. Og når mørket kommer, skifter folk om til selvlysende kostumer, og kunstinstallationer bliver til lysskulpturer. Hver dag er der en særlig event i de enkelte lejre. Musik, talks, foredrag. Og der bliver festet til den lyse morgen.

Kulmination

Lørdag nat er festens højdepunkt. Der bliver festivalens symbol – en kæmpe installation af en mand - brændt af. Alle er med. Iført fantastiske kostumer. Alle art cars og cykler er linet op omkring manden. Der er lys, musik og dans overalt. Det magiske øjeblik er, når der sættes ild til manden. Det er emotionelt, og det føles som at være ’en del af noget større’  
 

Leave no trace

En festival uden oprydning må lyde som en drøm. Men det er virkeligheden på Burning Man. Filosofien er, at alle spor efter festivalen er totalt slettet, og at næste års festival opstår af intetheden, og den enkelte festivaldeltager er medansvarlig.
 

Læs mere om vores arbejde med udvikling af nyetablerede og eksisterende festivaler, by-begivenheder lokalt, nationalt og internationalt..

Fakta
 

  • Den første Burning Man blev afholdt i 1986
     

  • Festivalen foregår dybt inde i Nevadas Black Rock ørken. Under en nådesløs, brændende sol og klaustrofobiske støvstorme
     

  • Festivalen er bygget op omkring en gaveøkonomi, hvor penge er ubrugelige og deltagerne i stedet giver naturalier til hinanden på kryds og tværs
     

  • 70.000 festivalgæster deltager og præmissen for at deltage er, at man er åben, nysgerrig og parat til at være medskaber af festivalen

bottom of page